Led buizen subsidie, energieinvesteringsaftrek (EIA) 2017 mogelijk.

11 april 2017

EIA subsidie en led buizen

Met ingang van de nieuwe eisen voor de energie investering aftrek was het vanaf januari dit jaar niet meer mogelijk om led buizen te claimen voor subsidie. In die regelgeving is recent een kanttekening gekomen, wat weer mogelijkheden geeft. De tekst in de subsidie:

“Wanneer de oude armaturen worden gereviseerd en na revisie volledig geschikt zijn voor toepassing van LED-buizen, komen de kosten die hiermee verband houden in aanmerking voor EIA. Onder revisie wordt in dit kader verstaan dat de oude armaturen in nieuwstaat worden teruggebracht. De oude componenten (ballast, bekabeling en lampvoeten) zijn vervangen door nieuwe componenten”.

Het is dus noodzakelijk om de armaturen om te bouwen naar led tubes. Als we allen de lamp gaan vervangen, zonder verdere aanpassing, lezen we:

“Investeringen die uitsluitend betrekking hebben op het uitwisselen van conventionele TL buizen door LED-buizen, het zogenaamde retrofitten, komen niet in aanmerking voor EIA. Retrofit vervanging van TL-buizen kan u niet generiek melden, omdat de investering naar aard, gebruik en toepassing overeen komt met het specifiek omschreven bedrijfsmiddel uit de wettekst.”

Renovatie lichtlijnen

Met het in nieuwstaat brengen van de armaturen is er een ander risico. De armaturen hebben namelijk een goedkeur voor tl-verlichting, niet voor led. Als we sec de lamp wisselen is het risico bij brand of ongevallen voor de fabrikant van de led buis. Als we bedrading aanpassen, voorschakel apparatuur uitsluiten en bedrading aanpassen vervalt de Europese goedkeur van het armatuur.

De grootste risico’s zitten in het feit dat er bij ongevallen, waaronder brand, de verzekering kan zeggen dat het armatuur niet voldoet aan de regelgeving. De uitkering van de schade kan daarmee in het geding komen.

Het in nieuwstaat brengen is niet altijd mogelijk. Er zijn maar een beperkt aantal renovatie fittingen in de markt te verkrijgen. Neem contact op om te beoordelen of uw installatie geschikt is voor renovatie. Dennis Versluis staat paraat voor hulp, en is te bereiken op 06-23794168, 0345-525829 of dennis@sterkinled.nl. Bij Dennis in de auto liggen de meest gangbare fittingen zodat we op locatie kunnen bepalen wat een verstandige vervolgactie is.

Laat een reactie achter