Nood- en vluchtweg verlichting

Ook voor jaarlijkse controle en onderhoud

Is noodverlichting verplicht?

Dat hangt helemaal van de situatie af. Het bouwbesluit is leidend, aanvullende normering via de NEN1838. Let op dat de NEN een norm is, en geen verplichting ténzij het bouwbesluit (naar een deel van) de norm verwijst.

Snelle controle kan via onderstaande stroomloop schema's voor nood- en vluchtweg verlichting. Uiteraard mag u ook contact opnemen via telefoon, mail of het contactformulier onderaan deze pagina.

Armaturen als dubbelfunctie

Armaturen die een normaal- en noodbedrijf hebben zijn niet alleen subtiel, maar ook kostenbesparend. Wij kunnen bij zo goed als alle armaturen een accu en relais maken, waarmee noodverlichting dan mogelijk is. Zowel bij downlights, led panels, led tubes als ook lichtlijn armaturen.

Onderhoud en inspectie

In de wetgeving is een zorgplicht opgenomen voor de inspectie en het onderhoud van nood- en vluchtweg verlichting. Sterk in Led kan de jaarlijkse controle en reparatiewerkzaamheden uitvoeren, tegen gereduceerd tarief voor klanten.

Is nood- en vluchtverlichting verplicht?

Led Noodverlichting voor jouw organisatie

Aan welke eisen dient de noodverlichting te voldoen, hoe begin je en hoe kom je aan een noodverlichtingsplan? Onze adviseurs geven het advies.

Jij bent zelf verantwoordelijk voor het waarborgen van ieders veiligheid binnen het gebouw. Dit betekent ook dat je verantwoordelijk bent voor de noodverlichting.

Een verschil in de meningen op het gebied van noodverlichting veroorzaakt gemakkelijk en onnodig onduidelijkheid onder installateurs, adviseurs en controlerende diensten zoals de brandweer. Dit terwijl de regelgeving in de basis eigenlijk heel makkelijk is.

Is noodverlichting verplicht?

Of noodverlichting een verplichting is, staat omschreven in het bouwbesluit. Het bouwbesluit is hierin leidend en wordt enkel aangevuld met normeringen.

Enkel wanneer de wet naar een normering verwijst, is het een verplichting hieraan te voldoen.

Het bouwbesluit over noodverlichting

De wetgeving zegt dat een gebouw veilig moet zijn. Het bouwbesluit maakt dit concreet, door er eisen te stellen aan het woord veilig.

Het plaatsen van noodverlichting is verplicht wanneer een gebouw een bestemming heeft of bij specifieke omstandigheden.

Dit gaat altijd samen met een minimum aantal personen of oppervlakte.

De NEN1838 normering

De NEN1838 is een normering en geen verplichting.

Werken conform deze norm wordt wel vanuit menig verzekeraar verplicht.

Vooral voor hotels en soortgelijk bedrijven geldt dat zij zich, volgens de verzekeraar moeten houden aan de NEN1838 normering. De reden is vrij eenvoudig.

Een fabriek waar mensen dagelijks komen is bekend terrein. Een hotel, bioscoop of restaurant over het algemeen stukken minder.

Aangezien mensen in paniek vaak instinctief handelen is het in dergelijke gebouwen verstandig om de normeringen in acht te nemen.

 

De NEN1838 is een aanvulling op de volgende zaken:

 • Brandblussers, EHBO- en AED aanlichten met 5Lux
 • Vluchtroute gaat buiten het pand verder. Deze aanlichten met armatuur aan de gevel (minimaal 1 uur autonomie)
 • Iedere verandering van richting voorzien van vluchtweg bordje met pictogram
 • Hoogteverschillen als een trap en afstap aanlichten met 1Lux
 • Mindervalide toilet voorzien van noodverlichting (anti-paniek)

De Arbowet over noodverlichting en noodsituaties

Ook vanuit de Arbowet heerst er een wetgeving. Deze heeft, in aanvulling op het bouwbesluit, betrekking op de volgende punten;

 • Risicovolle werkplekken worden met 10% van de nominale; verlichtingssterkte en minimaal 15 lux verlicht;
 • Nooddeuren gaan naar buiten toe open;
 • Nooddeuren kunnen zonder sleutel geopend worden;
 • Nooddeuren zijn vrij van obstakels;
 • Nooddeuren zijn nooit draaideuren.

Wanneer is noodverlichting niet verplicht?

In het bouwbesluit staat niets vermeld over lichte industrie. Oftewel ruimtes waarbij de aanwezigheid van personen ondergeschikt is aan het gebruiksdoel van het pand. Bijvoorbeeld in opslag-, of automatische productieruimtes.

In panden met een totaaloppervlakte van 100.000 m2 of groter, gelden geen verplichtingen. Het plaatsen van noodverlichting is desalniettemin aan te raden.

Hulp nodig bij het installeren of vervangen van de noodverlichting?

Als er noodverlichting is voorgeschreven dien je aan verschillende wetgevingen en eisen te voldoen. Over hoe je dit bewerkstelligd, bestaat verder een volledige keuzevrijheid.  Hulp nodig bij het opstellen van een noodverlichtingsplan? Onze specialisten staan voor je klaar.

Over noodverlichting

Het is mogelijk om bij led armaturen achteraf noodverlichting te monteren. Ook als de driver geïntegreerd is in de lichtbron, zoals bij een led tube.

Gemakkelijker is echter om dit te doen bij armaturen waarbij de driver los is van de lichtbron. Zoals bij lichtlijn armaturen of led panelen. De techniek is vrij eenvoudig.

We monteren een relais bij de driver, die beslist of de led stroom krijgt van de driver of van de batterij. Sterk in Led levert enkel met DALI monitoring of zelftest. Op deze wijze is een veilig systeem te allen tijde gegarandeerd. Eventuele storingen worden door een tweekleurige led indicatie gedetecteerd.

Als Sterk in Led de led noodverlichting inbouwt, nemen wij ook de garantie over en zorgen we voor gegarandeerde autonomie.

Led noodverlichting installeren - Centraal versus decentraal

Het verschil zit in de opbouw van beide systemen. Een decentraal noodarmatuur heeft een eigen accu, bij een centraal noodsysteem is er één accu die meerdere armaturen overneemt in nood. Het verschil zit hem in;

 • De batterijlevensduur, centraal 10 jaar en decentraal ongeveer 3 jaar;
 • Opbrengst, een decentraal armatuur heeft in nood ongeveer 10% opbrengst, een centraal armatuur tot 100%;
 • De kosten. Centrale noodverlichting is in aanschaf duurder maar kent een terugverdientijd i.v.m. de onderhoudskosten.

 

Centrale noodverlichting wordt met name toegepast;

 • In panden boven een oppervlakte van 5.000 m2. Dit omdat we bij centrale nood vaak minder armaturen nodig hebben;
 • Op een hoogte van 8 meter of hoger, omdat 10% licht hier onvoldoende is;
 • Bij extreme kou of hitte, aangezien dit slecht is voor de accu;
 • Op moeilijk bereikbare en risicovolle plaatsen, zoals een plaatsing boven machines.

Beide systemen kennen voor- en nadelen. Het is aan een adviseur hier een eerlijk, goed passend advies voor uit te brengen. Wanneer hier behoefte aan is staan de specialisten van Sterk in Led voor je klaar.

Of download hier PDF files

En bekijk waar jouw noodverlichting en vluchtweg aanduiding aan moet voldoen.

Gratis intake op locatie? Of meer informatie?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.