Noodverlichting

Veilig het gebouw verlaten in geval van nood

Over nood- en vluchtverlichting

Noodverlichting vs. vluchtweg verlichting

Noodverlichting

Noodverlichting is de verlichting die inschakelt bij spanningsuitval om de ruimte te verlichten, waardoor men veilig het gebouw kan verlaten. Vluchtweg verlichting zijn de verlichte groene bordjes welke de nooduitgang, of route naar de nooduitgang, aanwijzen.

Wij maken in de praktijk nog vaak mee dat er onvoldoende prioriteit wordt gegeven aan dit onderwerp. Dat is bijzonder, omdat de verantwoordelijkheid wel bij de gebruiker van het pand ligt om de veiligheid van de mensen in het pand te waarborgen. Met de overgang naar een nieuw bouwbesluit en aanpassing van normeringen zijn er veel vragen over dit onderwerp. Dat er verschillende instanties een mening (denken) te hebben over dit onderwerp speelt ook niet mee. Dat is met name voor de installateurs, adviseurs en controlerende diensten als brandweer en omgevingsdienst die verwarring veroorzaken en tegenstrijdige dingen roepen. Terwijl het onderwerp in de regel heel makkelijk is, bouwbesluit is wetgeving en leidend en wordt aangevuld met normeringen. Tenzij de wet naar een normering verwijst, is het geen verplichting hieraan te voldoen.

Met noodverlichting bedoelen we anti paniek verlichting. Het zorgt voor minimal 1 Lux op de vloer, waardoor er veilig een weg naar buiten gevonden kan worden. Het advies is om u te laten voorlichten door een CITO gecertificeerd specialist over dit onderwerp. Binnen Sterk in Led is dat Harm Blokvoort, bereikbaar via harm@sterkinled.nl.

 

Vluchtweg verlichting

De bekende groen verlichte borden die de nooduitgang aanduiden. In het kort:

 • Alleen verlicht of aangelicht, reflecterende bordjes niet toegestaan
 • 1 uur autonomie
 • Houd rekening met de zichtafstanden
 • Geen tekst, alleen een “poppetje – pijl – deur” of “poppetje in deur – pijl” is toegestaan
 • Pictogrammen moeten eenduidig zijn
 • Alleen nooduitgangen aangeven, geen gewone uitgangen
 • Altijd de kortste route naar buiten of naar ander brandcompartiment aangeven

 

Sterk In Led - Noodverlichting
Deze mag niet meer, geeft een uitgang aan en geen nooduitgang

 

Sterk In Led - Noodverlichting
Alleen nog toegestaan in bestaande bouw

 

Sterk In Led - Noodverlichting
De nieuwe pictogrammen voor renovatie en nieuwbouw

 

Bouwbesluit en Arbo

Bouwbesluit

De wetgeving zegt dat een gebouw veilig moet zijn. Het bouwbesluit maakt dit concreet, door er eisen te stellen aan het woord veilig. We hebben een verplichting tot noodverlichting bij bepaalde omstandigheden, of wanneer een gebouw een bestemming heeft. Dat gaat altijd in combinatie met een minimum aantal personen of oppervlakte. In onderstaand schema meer informatie daarover, een praktisch document dat het concreet maakt tot de letter der wet.

Als er noodverlichting is voorgeschreven is dit voor 1 Lux op grondniveau als minimale sterkte, contrast maximaal 1:40 en men moet 1 uur autonomie garanderen. Hoé je dat doet, daar ben je vrij in. Ook is er geen verplichting om, bijvoorbeeld, eenmaal per drie jaar de accu’s van decentrale armaturen te vervangen. Als je 1 uur autonomie kan aantonen, is het goed.

Verplicht is bij noodverlichting altijd een onderhoudscontract met logboek. Daar helpt Sterk in Led u graag bij, voor bestaande klanten met een gereduceerd tarief.

 

Arbo

Ook de Arbo is wetgeving. Het gaat in aanvulling met het bouwbesluit tot de volgende punten:

 • Risicovolle werkplek met 10% van de nominale verlichtingssterkte verlicht, echter minimaal 15Lux
 • Nooddeuren gaan naar buiten toe open
 • Nooddeuren kunnen zonder sleutel geopend worden
 • Nooddeuren zijn vrij van obstakels
 • Nooddeuren zijn nooit draaideuren

 

Gezond verstand

In het bouwbesluit staat niets vermeld over lichte industrie. Dat zijn ruimten waarbij het aanwezig zijn van personen ondergeschikt is aan het gebruiksdoel van het pand. Denk daarbij aan opslag, of automatische productie. Er is voor deze panden helemaal niets verplicht, als is het 100.000 m2 groot. Gezond verstand laat zich leiden naar in ieder geval vluchtweg verlichting, waarbij de vluchtroute wordt aangelicht op 1Lux zodat men in ieder geval een weg naar buiten kan vinden.

NEN1838

Het nut van de NEN1838

De NEN1838 is een normering, en geen verplichting. Het kan wel zijn dat een verzekering vereist dat men werkt conform deze norm, dan is het vanuit de verzekering een verplichting. Met name in hotels komt dat nog wel eens voor. De reden is simpel, een fabriek waar mensen dagelijks komen is bekend terrein. Een hotel, bioscoop of restaurant over het algemeen niet. Aangezien mensen in paniek rare dingen doen is het in dergelijke gebouwen verstandig de normeringen in acht te nemen. De NEN1838 is een aanvulling op het bouwbesluit op de volgende zaken:

 • Brandblussers, EHBO- en AED aanlichten met 5Lux
 • Vluchtroute gaat buiten het pand verder, dus aanlichten met armatuur aan de gevel (1 uur autonomie)
 • Iedere verandering van richting voorzien van vluchtweg bordje met pictogram
 • Hoogteverschillen aanlichten (trap en afstap) aanlichten met 1Lux
 • Mindervalide toilet voorzien van noodverlichting (anti-paniek)

Ook hier zeggen we weer: gezond verstand prevaleert. Laatst was ik in een zwembad, waar na ieder gangpad in de kleedkamer op de muur een bordje was gemonteerd. Iemand heeft bedacht dat op een muur van nog geen 10 meter 5 bordjes moesten komen, met allemaal een pijl naar rechts. Dit veroorzaakt verwarring, zeker als men in het gangpad ná de kleedkamers staat, daar staan dan vijf bordjes. Voor nu te diep om op in te gaan, maar dit was niet de manier zoals het bedoeld is in de normering en zelfs tegenstrijdig met de normering.

Centraal vs. decentraal

Centraal versus decentraal

Het verschil zit in de opbouw van beide systemen. Een decentraal noodarmatuur heeft een eigen accu, bij een centraal noodsysteem is er één accu die meerdere armaturen overneemt in nood. Het verschil zit in:

 • Batterij levensduur, centraal 10 jaar en decentraal ongeveer 3 jaar
 • Opbrengst, een decentraal armatuur heeft ongeveer 10% opbrengst in nood, een centraal armatuur tot 100% licht in nood
 • Kosten, centrale noodverlichting is in aanschaf duurder maar heeft een terugverdientijd i.v.m. onderhoud

Centrale noodverlichting gebruikt men met name bij:

 • Panden >5.000 m2, omdat we bij centrale nood vaak minder armaturen nodig hebben
 • Op hoogte > 8 meter, omdat 10% licht bij decentraal vaak onvoldoende is
 • Bij extreme kou of hitte, waar een accu slecht tegen kan
 • Op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals boven machines, en waar een risicovolle werkplek is

Voor beide systemen zijn er voor- en nadelen, het is aan een adviseur hier een goed passend advies voor uit te brengen. Binnen Sterk in Led is er de kennis aanwezig om dit goed op te pakken, en u van een eerlijk advies te voorzien.

 

Achteraf inbouwen armaturen

Led armaturen voor zien van noodverlichting

Het is mogelijk om bij led armaturen achteraf noodverlichting te monteren. Ook als de driver geïntegreerd is in de lichtbron, zoals een led tube. Het makkelijkste is echter om dit te doen bij armaturen waarbij de driver los is van de lichtbron, zoals bij lichtlijn armaturen of led panelen. De techniek is vrij simpel. We monteren een relais bij de driver, die bepaalt of de led stroom krijgt van de driver of van de batterij. Sterk in Led levert enkel met DALI monitoring of zelftest, zodat een veilig systeem gegarandeerd is. Er zit daarom ook een tweekleurige indicatie led bij, die aangeeft of er een storing is.

Als Sterk in Led de noodverlichting inbouwt, nemen wij ook de garantie over en zorgen we ervoor dat de autonomie gegarandeerd is.

Download de PDF

En bekijk waar jouw noodverlichting en vluchtweg aanduiding aan moet voldoen.

Gratis intake op locatie? Of meer informatie?

Voer je naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een geldig telefoonnummer in.
Voeg een bericht toe.