Showroom led

02 juli 2015

Verlichting voor automotive showroom

Een apart blog over het verlichten van een autoshowroom, is dat nu echt nodig? Ja. Bij veel bedrijven die ik bezoek zijn er verbeterpunten voor de showroom verlichting, en daarmee ook de beleving van een klant. Licht is daar een belangrijk onderdeel van. De auto’s moeten in een showroom op en top verzorgd erbij staan. De juiste verlichting kan een auto doen sprankelen, In dit blog de do’s en don’ts.

Kleur en kleurechtheid

Kleur en kleurechtheid zijn twee losse eigenschappen van led verlichting. Hoogglans objecten, zoals auto’s, doen het goed onder een neutrale kleur. Dat is 4000 Kelvin, neutraal wit. De auto ziet er dan in de showroom net zo uit als buiten, mits de kleurechtheid in orde is. Warm wit, 3000 Kelvin is geen aanrader voor de showroom. Conform de NEN normering voor binnenverlichting moet er altijd een CRI waarde van >80 worden gebruikt. Beter is nog een lamp te gebruiken met een hoge kleurechtheid van 90 of hoger. Pas daarmee wel op in de occasion showroom. Mocht de auto een schadeverleden hebben dan is de kans op kleurverschil groter met een CRI>90 lamp. De CRI staat voor Color Rating Index met als maximaal haalbare waarde 100. Momenteel zitten we met het assortiment op maximaal CRI 94.

Don’ts

In de schadeherstel gebruiken we lijnen met licht en donker om deukjes, krassen en beschadigingen te zien. Vrijwel altijd gebeurd dit met lijnen in de vorm van led tubes, voorheen tl verlichting. Om deze reden niet gebruiken in de showroom. Sterk In Led heeft een uitgebreid programma armaturen die passend zijn voor systeemplafonds en directe en indirecte verlichting produceren. Een gecontroleerde mix van beide is een must om de showroom goed te verlichting.

Do’s

Het belangrijkste: Een lichtplan. Laat altijd een lichtplan maken, iedere showroom is anders en vraagt om een andere verlichting. De basis van een lichtplan in hoofdlijnen.
Wat goed werkt in een showroom is een basisverlichting die egaal spreid. Dat mag een directe verlichting zijn, zoals downlights of high-bay armaturen. Schaduw is niet gewenst, dat is in het lichtplan te berekenen. De auto’s zelf, liefst met spots. Het makkelijkst is dit te realiseren met 3-fase railverlichting. Het kan een verschil zijn of er een Peugeot 106 of een Land Rover onder de spotlights staat. Railverlichting geeft hier flexibiliteit aan.

Lichtmanagement

Met een intelligente lichtsturing zorgen we dat de schaduw minimaliseren. Zeker in de moeilijkere showrooms die rond zijn, verschillende hoogtes hebben of verschillende structuren hebben. Denk daarbij aan een wisseling van vloer (steen afgewisseld met hout) of grote kleurverschillen. Ook kunnen we verschillende scenes maken die een speciaal model uitlichten en een scene maken voor aflevering, model introductie of andere feestelijke aangelegenheid.

Beleving

Op het moment dat ik een showroom binnen stap, zit ik in de “consumentenmodus”. Dat is ook de aanleiding voor een blog over showroom verlichting. Een klant stapt de showroom binnen en is op zoek naar een “nieuwe” auto. Ook een occasion is voor de klant een nieuwe auto, maak die verwachting waar! Zorg dat de occasions er schadevrij bij staan, met nieuwe vloermatten en kentekenplaten en met voldoende ruimte om de deuren te openen. De mindset moet “nieuwe auto” zijn.
Reuk is een belangrijk zintuig. Dat kan met een vernevelaar in de luchtbehandeling, dit geeft overal in de showroom een aangename geur. Een showroom die ruikt naar een nieuwe auto helpt bij het bereiken van de mindset “nieuwe auto”. Een meerwaarde voor bedrijven die geloven in beleving.
Een auto die er verzorgd uitziet, fris ruikt en voorzien is van garantie mag best meer kosten dan een auto van Marktplaats. Een klant met een positieve mindset zal eerder de knoop doorhakken en de koop sluiten. Zorg ervoor dat de verwachting van de klant overtroffen wordt bij een bezoek aan de showroom. Zorg voor die positieve mindset.

Sterk In Led

Als onafhankelijk lichtadviseur werken we voor de industriële- en automotive sector. Als partner voor mijn klanten help ik mee in ISO en MVO programma om de carbon footprint van bedrijven te verlagen. Daar is de verlichting mede een onderdeel van, met als ultieme doel een energie neutraal bedrijf.
Momenteel is led verlichting een hot issue. Met DIALux maaken we lichtplannen voor bedrijven, daarmee ben ik in staat om de praktijkervaring te koppelen aan de wet- en regelgeving voor binnenverlichting. Dat kneed ik in een maatwerk lichtplan conform de wensen van de klant, om een optimaal systeem te installeren. Altijd met 5 jaar garantie op lichtbronnen en tot 10 jaar geen montage kosten bij defect. Dat is een service die ook uw verwachting zal overtreffen!

Wij werken onder andere voor Meredes-Benz, AMG/ Maybach, Nissan, Kia, Peugeot en onafhankelijke autobedrijven.

Laat een reactie achter