Veilig werken

Veilig werken begint met zien waar je mee bezig bent

Een bedrijfsongeval, fouten maken door vermoeidheid, misschien is het bij jou in de organisatie nog nooit voorgevallen. Maar, een ongeluk zit helaas in een klein hoekje.

Wanneer is de laatste keer geweest dat je kritisch naar de verlichting hebt gekeken? En ben je er van bewust welke impact verlichting op de veiligheid, verzuim en productiviteit heeft?

Vraag de gratis veiligheidsscan aan en ontdek waar nu nog de grootste risico's liggen en hoe dit gemakkelijk te voorkomen is.

Zie met eigen ogen welke veranderingen anderen al hebben doorgevoerd:

Voor Na

Gratis veiligheidsscan

Kun jij garanderen dat medewerkers in een veilige omgeving werken? Vraag de gratis scan aan.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veiliger werken met de juiste led verlichting

Ga het maken van fouten door vermoeidheid tegen

Led verlichting gaat vermoeidheid tegen, zowel op de lange, als op de korte termijn. Op het moment dat er op een werkplek onvoldoende, flikkerend of licht in een te warme kleur aanwezig is, neemt het concentratievermogen af en speelt vermoeidheid parten.

Voldoende licht, in de juiste kleuren en opstelling, voorkomt dat alle zintuigen extra moeten werken om het gebrek aan licht te compenseren.

Verklein de kans op bedrijfsongevallen

De juiste manier van verlichten draagt bij aan het creëren van veilige werkplekken en het terugdringen van het aantal bedrijfsongevallen. Het oplichten van paden en trappenhuizen en het verlichten van grote, scherpe machines helpt de kansen op het ontstaan van gevaarlijke situaties, met alle eventuele gevolgen van dien, te voorkomen.

Verlaag fout- en ziekteverzuimpercentages

Werken in en onder led verlichting heeft een positief effect op de algehele prestaties, de veiligheid en de ervaren gezondheid op iedere werkvloer. De productiviteit en effectiviteit nemen toe waardoor de fout- en ziekteverzuimpercentages drastisch afnemen.

Voor Na

Wetgeving rondom veilige verlichting

Zorgen voor een veilige, goed verlichte werkomgeving valt onder de verantwoordelijkheid van iedere werkgever. Vanuit Artikel 6.3 de in Arbowet staat voorgeschreven dat;

 • Arbeidsplaatsen en verbindingswegen zodanig verlicht zijn dat het aanwezige licht geen risico oplevert voor de veiligheid en gezondheid van werknemers;
 • Op arbeidsplaatsen, voor zover mogelijk, voldoende daglicht binnenkomt en er voldoende voorzieningen aan kunstlicht aanwezig zijn;
 • De voorzieningen rondom kunstverlichting zodanig zijn aangebracht dat gevaar voor ongevallen tot het minimum zijn beperkt;
 • De voor kunstlicht gebruikte kleur de waarneming van de veiligheids- en gezondheidssignalering niet mag wijzigen of beïnvloeden.
Voor Na

Goede verlichting bij nacht- en ploegendiensten

Het werken in nacht en ploegendiensten heeft een negatieve uitwerking op ons bioritme. Dit is het inwendige systeem dat verantwoordelijk is voor verschillende lichaamsprocessen als de spijsvertering, de regulering van de lichaamstemperatuur en ons slaap- en waakritme.

Aan een verstoort bioritme kleven vervolgens een aantal vervelende risico’s als een lager reactievermogen, verminderde alertheid, een hogere werkstress en een lagere productiviteit.

De toepassing van dynamische verlichting stelt de biologische klok in staat om het slaap- waakritme toch op een natuurlijke wijze te reguleren. Naast de intensiteit is ook de kleurtemperatuur van het licht in de loop van iedere dag en nacht aan te passen.

Maak voor een ultieme ondersteuning van de biologische klok in de ochtend gebruik van warmer licht met een lage intensiteit in de ochtend en een koeler licht met een hogere intensiteit in de avond en nacht.

Voor Na

Noodverlichting voor het veilig verlaten van de werkplek

Wanneer er onverwachts een noodsituatie voorvalt is het essentieel dat iedereen zo snel mogelijk in staat is om de kortste weg naar buiten te vinden. Tijdens een stroomuitval, het ontstaan van rookontwikkeling of iedere andere calamiteit, telt iedere seconde en is het niet altijd gemakkelijk om rustig te blijven.

Noodverlichting maakt hier het verschil door, naast de nabijgelegen uitgangen, ook de te volgen route tot in detail aan te geven. De eerder benoemde Arbowet stelt dat “de vluchtwegen en nooduitgangen die bij het uitvallen van de verlichting slecht zichtbaar zijn, voorzien zijn van adequate noodverlichting”.

Extra maatregelen op het gebied van verlichting

Of een werkplek nu volledig afhankelijk is van kunstlicht of ook te maken heeft met daglicht, voor iedere situatie bestaan aanvullende maatregelen die het werken hier aangenamer maken;

 • Het inlassen van extra rustpauzes wanneer een werkplek niet tot nauwelijks is voorzien van daglicht;
 • Maak gebruik van daglichtlampen die natuurlijk zonlicht nabootsen op plekken waar nachtdiensten worden gedraaid;
 • Zorg voor effectieve zonwering om beeldschermwerk mogelijk te maken wanneer fel daglicht opspeelt;
 • Plaats werkplekken zo veel mogelijk parallel aan de aanwezige ramen en voorkom dat er tegen het daglicht wordt ingekeken of dat dit op schermen komt te staan.

Gratis veiligheidsscan

Kun jij garanderen dat medewerkers in een veilige omgeving werken? Vraag de gratis scan aan.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het juiste licht voor een veilige werkplek

Gelijk aan iedere individuele werkplek is geen lichtoplossing identiek. Ben je benieuwd naar het ideale lichtplan voor jouw werkplek? Neem dan contact op met onze specialisten via onderstaand formulier of bel direct 0345-525 928.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.